vrijdag, 08 april 2022 19:06

Parijs Marathon

Geschreven door

Direct na afloop van de marathon in Berlijn en onder het genot van wat biertjes werden er met de groep meteen plannen gemaakt voor een nieuwe - korte termijn - uitdaging. Door de COVID perikelen konden we daar helaas geen invulling aan geven. Op een verjaardagsfeestje bij de familie Vermeer, wederom onder het genot van wat biertjes, samen met Hans het alternatief bedacht om met onze vrouwen een gezellig weekendje Parijs te gaan doen in combinatie met het lopen van de marathon van Parijs die gepland stond op zondag 3 april. De volgende dag meteen maar inschrijven om de plannen te bestendigen. Yes, we gaan weer wat doen!

En voor je het weet is het dan weer zover. In het startvak nog even snel de 3 allesbepalende randvoorwaarden checken en afvinken. Heb ik genoeg getraind? Yes, ik denk het wel, alhoewel m’n 50k per week volgens de boeken eigenlijk het minimum zou moeten zijn om fatsoenlijk een marathon te kunnen volbrengen. Ben ik voldoende uitgerust en sta ik te stuiteren in het startvak? Uuhhh, ik denk van wel, maar dat stuiteren laat ik maar achterwege. Ben ik volgetankt? Tsja, ik ben geen grote eter, maar probeer de dagen voor een marathon wel wat aandacht te hebben voor voldoende benzine. Het checken en afvinken heeft eigenlijk al geen zin meer. Onze wave komt in beweging en strak volgens plan beginnen we om 09:20 uur aan ons avontuur!

Het was met een paar graden boven nul en een flauw windje koud weer in Parijs. Dat leverde wat kledingstress op, maar nu we weg zijn blijken we wel de juiste keuze te hebben gemaakt. Een lange broek, thermoshirt en een shirtje er overheen. Vanaf de start op de Champs Elysées lopen we oostwaarts via de Place de la Concorde en Place de la Bastille naar het Bois de Vincennes. Vervolgens draaien we weer om terug naar het westen en lopen we een lang stuk langs de Seine met veel enthousiast publiek. Werkelijk een schitterende route met veel herkenningspunten en super mooi om deze nu op een ander, unieke, manier te ervaren.

Langs de Seine op zo’n 30, 32k beginnen m’n beentjes wat te protesteren. Nu heb ik die 4 uur grens al langere tijd los gelaten en stel mezelf vooral als doel om netjes te blijven lopen en vooral te genieten, maar dit was wel heel vroeg in het avontuur. Na moed (het inschrijven) en toewijding (het harde trainen) werd de derde benodigde eigenschap voor het fatsoenlijk lopen van een marathon op de proef gesteld: veerkracht! Ik moet mezelf echt toespreken dat het allemaal nog niet zo erg gesteld is met de beentjes. Gewoon stap voor stap doorgaan en niet toegeven aan de vurige wens van het kadaver om te gaan wandelen!

Na een uurtje houthakken op het vals plat van het Bois de Boulogne kom ik nu toch echt in de buurt van de finish. Een paar honderd meter voor de finish staan Sandra en Helma me aan te moedigen; wat een geweldig moment (zie foto, met dank aan Helma)! De laatste meters zijn ingezet en je bedenkt dat het wel eens de laatste marathon zou kunnen zijn (dat gevoel heb ik wel vaker...). Dan word je wat baldadig en overmoedig en heb je nog net geen “shirt uit en zwaaien” momentje, maar de euforie zorgt er wel voor dat er kramp in m’n linker hamstrings dreigt. Shit, dat gun ik de Franse toeschouwers niet. Even kort inhouden en vervolgens dik genietend de laatste meters volbrengen. Yes, het is weer gelukt. Het mentale/fysieke spelletje is gespeeld en het doorzettingsvermogen beproefd! M’n doel (niet houthakken, maar netjes blijven lopen) heb ik weliswaar niet gehaald, maar heb wel met heel veel plezier weer een onvergetelijk avontuur beleefd!

Na de finish vinden Hans en ik elkaar weer snel en strompelen we rustig terug naar ons hotel. We proberen te begrijpen waarom het gegaan is zoals het is gegaan, maar we komen er niet helemaal uit. Ook al denk je te hebben voldaan aan de 3 randvoorwaarden, dat onvoorspelbare in de marthon blijft me mateloos boeien! De evaluatie gaat die avond nog verder door onder het genot van veel gezelligheid, lekker eten en drinken.

Tsja, dan komt natuurlijk de hamvraag wat de volgende marathon moet gaan worden. Na de marathons van New York City, Amsterdam, Barcelona, Rome, Berlijn, Jungfrau, Eindhoven, Gent, Westland, Duifpolder en Rotterdam, mag die van Londen eigenlijk niet ontbreken. Deze staat ook bij andere Thoffers op het verlanglijstje. Het idee is dan ook om deze met een groep Thoffers (georganiseerd) op 23 april 2023 te gaan doen. Laat maar weten of je hier ook warm voor loopt!

Met sportieve groet, Philip.

Gelezen: 262 keer

Komende trainingen

Op het programma staat:


Bekijk het schema