maandag, 27 oktober 2014 19:30

5+10+21 = leuk?

Geschreven door Philip

Nou vind ik alleen maar trainen ook weer zo wat, maar op één dag drie keer in een startvak staan voor een wedstrijdje is ook wel weer wat overdreven. Of juist leuk? Het is in elk geval weer eens wat anders. Ik weet 't niet en het leek me wel een leuke uitdaging, dus: let's find out!

In Etten Leur zit het programma zo in elkaar dat er genoeg tijd tussen de 5km, 10km en de HM zit om ze alle drie te doen (in die volgorde). Het idee om dit daar te doen had ik al wat langer, maar de marathon in Amsterdam en Eindhoven kwamen er in 2012 en 2013 tussen.

Hoe zou ik dit eens aanpakken? In de zomermaanden geprobeerd hier op te trainen door in rustig tempo naar een wedstrijdje te lopen, daar dan na een korte pauze in stevig tempo het wedstrijdje te doen en dan na weer een korte pauze rustig terug te lopen naar Maasland. Heb ik dit jaar gedaan bij de Kadeloop, Bradelierloop en in de Kerkpolder bij DIJC-Bertus. Leuk, maar telkens toch net te hard gelopen tijdens het wedstrijdje waardoor je wat verzuurd en waardoor de terugweg geen pretje werd. De beentjes begonnen dan toch echt wel te piepen en kraken. Goeie (?) training, maar dat moet in Etten Leur toch echt anders wil het leuk worden.

Een (bijna) wedstrijdtempo lopen op de 5 en 10 betekent dus gegarandeerde ellende op de HM, maar een rustig trainingstempo is ook niet echt een uitdaging. Dan maar iets er tussen in. Een vlak tempo van 5 min/km op de 5 en de 10 en dan bij de 21 maar zien hoe lang ik dat tempo kan volhouden leek me wel een goeie tactiek en voldoende uitdaging!

Op de zondagochtend met Sandra en Linda in de auto naar Etten Leur; zij zouden er gaan shoppen. M'n startnummers had ik al en na wat vragen bij het wedstrijdsecretariaat wist ik ook welk nummer bij welke afstand hoorde; er zijn blijkbaar geen andere gekken die dit doen. Het was heerlijk hardloopweer dus ik besloot met korte broek en Thof T-shirt de 5 en de 10 te gaan doen.
Om 10.45 startte de 5 km. Het was gezellig druk in het startvak met heel veel scholieren en maar een paar oudjes. Na het startschot probeerde ik snel het juiste tempo te vinden. De eerste km ging zoals gewoonlijk ietwat te hard, maar dat kon ik snel aanpassen op gemiddeld 5 min/km. Het tempo voelde goed en het gaf me ook de gelegenheid om om me heen te kijken. Voordat ik het wist was de finish al weer in zicht: 25 min en een paar seconden er over gedaan. Nu heb ik zo'n slimme Garmin die op basis van allerlei verzamelde data (tempo, afstand, HS) voor je gaat rekenen hoe intensief je hebt gelopen en wat je hersteltijd is. Hij gaf 14 uur hersteltijd aan. Moest ik m'n beentjes de eerste keer vandaag teleurstellen...

Bij de finish van de 5 snel Sandra en Linda opgezocht om wat te kunnen drinken en eten en toen snel naar het startvak van de 10 km die om 11.30 startte.

Het startvak van de 10 km was heel anders ingevuld. Veel meer oudere lopers. Voordat ik het wist ging het startschot al weer en vanaf de eerste km kon ik vrij gemakkelijk het juiste tempo vinden. Ook hier gingen de km's snel voorbij; je bent in gedachten toch bezig met het grotere plaatje en dan wordt zo'n afstand opeens heel relatief. Onderweg nog René in het publiek die me aanmoedigde; thanx! Na iets minder dan 50 min. kwam ik over de finish. Dat ging best. De Garmin gaf een hersteltijd van 23 uur aan dus nu maar snel terug naar De Nobelaer om wat te gaan eten en te drinken en wat droge kleren aan te trekken. Ik besluit de halve maar in het Thof hempie te gaan lopen, want het was toch nog warmer dan gedacht.

In De Nobelaer even m'n rustmomentje gepakt. Het was er nog niet druk dus mooie gelegenheid om bij te tanken en de beentjes los te schudden en te mijmeren over de HM die nog op de rit stond. Ik kwam er ook weer Sandra en Linda tegen en ik hoorde van ze dat Fred en Wilma ook mee hadden gedaan met de 10 km. Zo rond 1 uur werd het drukker met de atleten die de HM gingen doen. Rond die tijd kwamen ook Ellen, Gerda, Tineke en Marja binnen voor hun HM avontuur. Gezellig!

Zo rond half twee ben ik weer wat gaan loslopen en ging ik voor de derde keer naar het startvak. Er stond een fris windje maar stilstaand tussen de andere lopers heb je daar niet echt last van. Wat gaat de HM me brengen?

Na het derde startschot vond ik weer snel het tempo van 5 min/km. Ik was niet van plan te gaan forceren, maar wel zo lang mogelijk dat tempo vast te houden. Bij de 6 km kwam ik Marco in het publiek tegen. Ook René kwam ik verderop weer tegen. Was super leuk; bedankt voor het aanmoedigen! De km's verliepen snel en m'n beentjes kregen het wel wat zwaarder nu. Maar het voelde goed, dus ik besloot er voor te gaan. Ha, nu wordt het toch nog een wedstrijd tegen mezelf!

Het parcours is erg mooi en ik herkende het nog van de keer dat ik in 2010 daar m'n eerste na-oorlogse HM had gelopen. Ik haalde in de tweede helft van de HM steeds meer andere lopers in en kwam ook lopers van de hele marathon tegen. Sommige daarvan hadden het niet meer naar hun zin door kramp en ik kon niets anders doen dan ze aan te moedigen om vooral door te gaan. Na de 15 km werd het steeds zwaarder maar ik voelde dat het me ging lukken om het tempo vast te houden om binnen de 1:45 te finishen. Dit zijn zo van die momenten die je moet koesteren: maximaal presteren en tegelijkertijd ook nog volop kunnen genieten; zo moet hardlopen zijn!
Het parcours van de laatste km's had ik eerder gezien vandaag... Vlak voor de finish stonden Sandra, Linda, Wilma en Fred in het publiek. Helemaal gaaf en heerlijk om even ongenegeerd gek te doen wat de speaker bij de finish niet ontgaan was: "deze meneer is wel errug blij de finish te halen". Maar ik was ook erg blij! Het was echt een avontuur en als het dan lukt op deze manier dan is het heerlijk genieten. Na bij de finish de derde en precies dezelfde (!) medaille gekregen te hebben ben ik met een bekertje thee terug gelopen naar de Nobelaer. Van San kreeg ik als verrassing een echte trofee (zie foto)! Bij de uitgang kwamen we de andere dames ook weer tegen die ook allemaal enthousiast waren.

Was het verstandig of gezond om te doen: vast niet! Was het leuk om te doen: lees bovenstaande! Who's next?

Groetjes, Philip.

Tijden van de andere Thoffers:

Wilma: 56:31
Fred: 35:58 (!)
Ellen: 1:53:45
Marja: 2:08:43
Gerda: 1:57:32
Tineke: 2:04:10

Gelezen: 769 keer Laatst aangepast op dinsdag, 04 november 2014 16:18

Komende trainingen

Op het programma staat:


Bekijk het schema