maandag, 25 maart 2013 19:16

Ontbijtkoek en sportdrank

Geschreven door Philip

Oktober vorig jaar had ik met veel plezier de marathon in Amsterdam gelopen. Ik dacht daar wel snel van te kunnen herstellen maar niets was minder waar. Door te snel weer te willen presteren kreeg ik eerst last van een klassieke lopersknie en daarna last van m'n lage kuit. Begin maart dan eindelijk eens blessurevrij en dan wil je wat! In Naaldwijk had ik 2 jaar geleden bij de Arcade halve marathon al lopen trutten dus daar had ik wat goed te maken. Ik wilde toen graag onder de 1 uur 40 min. de halve lopen, maar na 15km was het toen helemaal op. Was wel goed om dat gevoel weer eens mee te maken om door te moeten lopen ook al is er helemaal geen snelle energie meer voorradig. Nu stond afgelopen zaterdag de halve marathon in Naaldwijk wederom op de agenda en het leek me wel wat om deze op het gemakkie te gaan lopen. Ik zat nog wat te twijfelen over de afstand en het weer, maar op de zaterdagochtend toch maar besloten mee te gaan doen. Ik had al m'n onderbroek met winddicht kruis uit de kast gehaald, maar had nog niet goed gegeten in de ochtend. Ik kwam gelukkig wat ontbijtkoeken tegen en zag dat daar heel wat koolhydraten in zitten, dus ik dacht, die eet ik allemaal maar op. San had nog een halve liter sportdrank voor me meegenomen om vlak voor de start te drinken dus dat moest wel goed komen. Dacht ik...


Drie lagen bovenkleding aan gedaan tegen de koude wind. Een thermo-shirt, een jasje en daar overheen natuurlijk het mooie rode Thof-shirt. Om 13.45 gingen alle Thoffers als laatste uit de sporthal naar het startvak. Iedereen was lekker scherp, behalve ik, want ik ging voor het gemakkie en om weer eens een halve mee te maken. Na het startschot ben ik lekker gaan hardlopen in een tempo van zo'n 5.20 min./km. Bij de eerste drankpost al hardlopende gedronken want ik vind nu eenmaal dat je niet moet gaan wandelen bij drankposten; dat kost veel te veel tijd en het is ook een leuke uitdaging om al hardlopende wat drinken er op fatsoenlijke manier proberen in te krijgen. Ik liep toen Ineke voorbij die er wel wat meer de tijd voor nam.

So far, so good. De kou viel mee, sterker, het was eigenlijk met die 3 lagen kleren veel te warm. Handschoenen dan maar uit op het moment dat het voor de wind ging. Maar wat gebeurt er nu met m'n maag. Ik moest toch opeens erg naar de WC. Heb ik nog nooit meegemaakt! De aandrang werd steeds erger en erger en het kostte me echt moeite om recht te blijven lopen en kijken. Ergens tussen de bosjes zitten lukte niet echt tussen de kassen; het parcours was er niet naar. Dus dan maar doorlopen zo goed en zo kwaad als het gaat. Maar het ging helemaal niet... Shitterdeshit, hoe ga ik dat doen? Bij de 2de drankpost was m'n redding nabij. Ik vroeg of er een wc in de buurt was en gelukkig mocht ik van een tuinder gebruik maken van zijn sanitair. Wat was ik daar blij mee! Het porcelein dacht daar anders over, maar dat is een ander verhaal. Na een noodstop van zo'n 5 minuten kwam ik weer los van de pot, maar waar was iedereen? Ik zag geen ene loper meer voor of achter me. Shit! Ik kon nog net een hardloper in de verte de hoek om zien gaan. Zou ik nou de laatste zijn? Toch wel bezorgd maar ook opgelucht (!) ben ik maar wat gaan versnellen. Gelukkig haalde ik de één na de andere loper in; dat ging lekker zo met lege darmen. Zie ik opeens Ineke in de verte. Was wel helemaal leuk om het 2de deel met haar af te maken. Rond de 14km kom ik ook nog m'n eigen San in het publiek tegen, dat was ook weer helemaal goed. Ien had het af en toe wat moeilijk want ze was die ochtend ook al druk wezen zwemmen (jaja, je moet wat af sporten als tri-atlete) en na mijn tussensprint en de lange tijd dat ik zelf niet verder dan zo'n 14km had getraind vonden mijn beentjes het na 18km ook wel mooi geweest. Moesten we nog dat laatste saaie stuk terug naar Naaldwijk lopen met windje tegen. Kwamen we gelukkig onze Bart nog tegen met camera in de hand. Helemaal goed. Even lachen voor de camera en net doen of je het niet zwaar hebt en hop de laatste paar km inzetten. Bart, bedankt voor de mooie actiefoto's!

Ook wij kwamen over de finish waar Nico ons opwachtte. Was ook leuk om verhaal aan te doen. Nico was op de fiets (jaja, ook zo'n stoere tri-atleet) en zou na een patatje (da's wel wat minder) weer met wind tegen naar Maasland crossen.

Snel terug naar de sporthal, omkleden en weer terug naar good old Maasland. San natuurlijk in een deuk nadat ik m'n verhaal vertelde. Een overdosis onbijtkoek in combinatie met veel sportdrank schijnt niet helemaal handig te zijn zo vlak voor een loopje. Ik heb weer veel geleerd in Naaldwijk. Op naar het volgende avontuur! Eerst de marathonlopers aanmoedigen in Rotterdam en daar inspiratie op doen voor de Westand volgend jaar in mei. Kan ik me al inschrijven?

Groetjes, Philip.

De tijden van de Thoffers op de halve marathon:

Angeli de Koning 1.36.19
Edwin van Kersbergen 1:37:40
Frans Louter 1:38:19
Theo van Vliet 1:39:09
René Verkade 1:41:07
Salvatore Dessi 1:45:36
Stephan van der Burgh 1:46:06
Vincent Rolvers 1:48:12
Ineke Halve 2:01:27
Philip van Dongen 2:01:30
Dennis Noordzij: onbekend/niet in uitslagen?
Jolanda Ammerlaan liep de 10 km 51:44 en da's knap zo net na de Maratona di Roma.
Gelezen: 832 keer Laatst aangepast op vrijdag, 05 april 2013 07:01

Komende trainingen

Op het programma staat:


Bekijk het schema