zondag, 08 januari 2023 12:04

Twee wedstrijden op één dag: Gezonde hobby of sportverdwazing?

Geschreven door Fred Louter
Gezonde hobby of sportverdwazing? Gezonde hobby of sportverdwazing?

Zaterdag 7 januari was er voor mij als hardloopliefhebber een hoop om uit te kiezen: de Nieuwjaarloop in Hoek van Holland (start om 11.00 uur), de Oliebollenrace bij MVV ‘27 (start om 15.30 uur) en in Monster ook nog eens de aftrap van het WIelepetcross Project (aanvang 14.00 uur) onder leiding van de voor ons bekende Rob van Noordt. Wat te doen?

Ik besloot twee evenementen te combineren: om 11.00 uur eerst de Nieuwjaarsloop in Hoek van Holland over 10 kilometer, om na een onderbreking van een kleine vier uurtjes aan de start te verschijnen in Maasland voor de Oliebollenrace over (iets meer dan) 4 kilometer.

De Nieuwjaarsloop is een loopje met vier rondes van 2,5 km over een zeer uitdagend parcours: soms verhard, soms onverhard, glibberig, trappetjes en heuveltjes. Na een voorzichtige start, draaide het motortje lekker warm en kon ik een mooie progressieve race lopen (10.33, 10.26, 10.16, 10.13), die mij met een eindtijd van 41.28 uiteindelijk een 11e plek in het klassement opleverde, net achter Maassluizer Ron van den Berg (41.18).

Na een hersteldrankje en de verloting (weer niets gewonnen natuurlijk) in de kantine van HVC ‘10, maakte ik mij na een pastamaaltijd tussen de middag thuis in Poeldijk langzaam op voor de Oliebollenrace in mijn voormalige woonplaats Maasland. Ook hier weer vier rondjes, elk over ruim 1 kilometer verhard parcours. Ik was volgens mij goed hersteld van de ochtendinspanning, maar begon ook nu weer zeer behoudend. Wat opviel was de snelle start van natuurlijk Thofs snelste loper Max van Viersen, maar ook van de de afgelopen week nog grieperige Ronald van Mil én Mark de Kok. Het gat was al snel aanzienlijk. Na twee rondjes begon ik echt gas te geven en kon de inhaalrace beginnen. Eerst passeerde ik onder meer Wouter Jansen en Sjoerd Ham, om in de laatste ronde ook nog Mark de Kok na 3.5 km in te halen. Met een pittige eindsprint eindigde ik uiteindelijk in een tijd van 16.59 (bedankt Edwin van Mil). De eindklassering is mij op het moment van schrijven nog niet bekend, maar ik schat in zo rond de middenmoot.

Na afloop nog een (alcoholvrij) biertje in de MVV-kantine, om vervolgens in Sporthal De WIelepet in Monster nog de afterparty van de eerste training van het WIelepetcross Project mee te maken. Veel mensen vroegen zich natuurlijk terecht af of twee wedstrijden op één dag wel gezond was, ook nog eens vrij intensief gelopen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar het antwoord niet goed op weet. Is het sportverdwazing of toch nog gewoon een gezonde hobby? Wie zal het zeggen? Wat ik wel weet is dat ik een zeer sportieve, maar ook héél gezellige dag had beleefd. En is dat laatste uiteindelijk – naast het sporten – niet minimaal nét zo belangrijk?

Fred Louter

Gelezen: 171 keer Laatst aangepast op zondag, 08 januari 2023 16:44

Komende trainingen

Op het programma staat:


Bekijk het schema