dinsdag, 05 februari 2019 16:28

“de Groenhoevenloop” in Gouda

Geschreven door
“de Groenhoevenloop” in Gouda Jos van den Berg

5 jaar geleden liep ik (Jos) met Philip mijn allereerste hardloopwedstrijd in Gouda de stad waar ik jaren gewoond heb. Nu 5 jaar later hadden we weer het plan opgevat om deze Groenhovenloop te gaan lopen. Samen met Harm, Fred en Philip vertrokken we om 10.30 naar Gouda. De drie reisgenoten met het plan om de halve marathon te lopen en ik zou de 10 kilometer gaan lopen. De halve marathon is voor mij op dit moment alleen haalbaar als ik na 10 kilometer de taxi kan nemen dus ik pas even.

Aangekomen op de plek van bestemming, herken ik de plek waar ik jaren geleden ook aan de start stond voor de aftrap van meerdere voetbalwedstrijden, deze velden liggen vlak naast de atletiekbaan. In die tijd werd er niet aan een warming up gedaan, maar nu, in gezelschap van de ervaren heren, toch de spieren maar wat losgemaakt, goed voorbeeld doet immers goed volgen.

Met perfecte weersomstandigheden, zon, bijna geen wind en een heerlijk hardlooptemperatuur, vertrokken de drie reisgenoten om 12 uur voor hun wedstrijd. Mijn wedstrijd zou een kwartier later van start gaan. Zoals altijd startte ik wat achteraan zodat er rustig, gedurende de wedstrijd, naar voren gelopen kan worden.

Nadat er 4.5 kilometer van de tien was afgelegd werd het gevoel steeds beter. Bij 6 kilometer kwam een stuk van 3.5 kilometer wat ik met een gemiddelde van 5.20 p/km wilde lopen. Als dat volgehouden kon worden zat een tijd onder de 53 minuten er in wat voor mij een hele prestatie zou zijn. Dit lukte perfect waarna ik op de sintelbaan van AV Gouda er zelfs nog een eindsprint eruit kon halen, hierdoor stopte de klok net voor de 53 minuten.

Daarna was het wachten op de drie anderen. Vrij snel kwam Harm de bocht van de sintelbaan al op lopen. Harm bleek volgens eigen zeggen heerlijk gelopen te hebben zonder enige moeilijkheden. Dat bleek ook wel want met een tijd van 1:24:21 zat hij maar 3 seconden boven zijn eigen PR. Fred kwam daarna op zijn “gemakkie” binnen. “Het waren maar wat trainingskilometers” volgens hem en hij finishte in 1:37:25.

Het wachten was nu op Philip die lang met Fred had opgelopen maar 5 kilometer voor het eind kramp in zijn kuit kreeg. Dit duurde niet lang want Philip finishte in 1:39:13 en was uiteindelijk maar een kleine 2 minuten langzamer dan Fred. Al met al een perfecte wedstrijd met heerlijke omstandigheden en zeker voor herhaling vatbaar.

Met vriendelijke hardloop groeten,

Jos van den Berg

Gelezen: 622 keer Laatst aangepast op dinsdag, 05 februari 2019 16:33

Volgende trainingen

Bestuur 14 maart: trainingen zijn de komende tijd afgelast.


Bekijk het schema