donderdag, 21 maart 2013 22:01

Er klaar voor/mee zijn......!!!???

Geschreven door Rob

Ik denk dat dit de meest gestelde vraag is aan iemand die een halve of hele marathon gaat lopen.


In mijn geval 60 km. " BEN JE ER KLAAR VOOR?"

Best een goeie vraag want, wanneer ben je er eigenlijk klaar voor. Misschien wanneer je blessurevrij bent, voldoende getraind hebt, lekker in je vel zit, vertrouwen erin hebt. Misschien ook als je voldoende koolhydraten gestapeld hebt, het juiste voedingsschema gevolgd hebt en de juiste voorbereidingen voor de wedstrijd hebt getroffen, dan kan je volgens mij wel zeggen dat je er klaar voor bent.

Echter één van deze factoren vind ik de moeilijkste, hoeveel moet je trainen om voldoende te hebben getraind?

Voor de Marathon en ook de halve natuurlijk, bestaan talloze schema's, Maar voor een 60 km. Wordt dat toch wat lastiger.

Toen Angeli en ik ons hadden ingeschreven voor de "60 van Texel" was dit ook het eerste wat ik ging doen, zoeken naar schema's en advies. Dit was even schrikken, want de voorbereidingsperiode moest ongeveer 4 maanden bedragen en in de topweken liepen de meeste Ultralopers (Want dat ben je als je 60 km. gaat lopen) 3x per week 30 km. of 1x 30 km plus een 50 km. Met een weektotaal van rond de 120 km of meer. Ga d'r maar aan beginnen.

De eerste 2 maanden waren voor mij niet zo moeilijk, want toen had ik nog last van een liesblessure.

Dus zat er maar één ding op, dan maar die laatste twee maanden zoveel mogelijk trainen. Eerst rustig opbouwen natuurlijk. Maar na drie weken kon ik gelukkig alweer 30 km. lopen. Dit heb ik enkele weken herhaald. Maar tot slot wilde ik toch ook nog een langere afstand lopen. Dus even in op de hardloop kalender gezocht naar een leuke marathon.

Dit werd, wie kent hem niet, De marathon van Maasdam. Ook wel de Binnenmaas marathon genoemd. Angeli had dezelfde plannen en ging ook gezellig mee. Maasdam is niet zo groot, dus we hadden het snel gevonden. Omkleden konden we bij de plaatselijke FORD dealer in de showroom. Aan de start stonden naast wat estafette teams die voor de Ropa-run gingen trainen, zo'n 60 andere marathonlopers en enkele halve marathonlopers, waaronder oud-Maaslander, nieuw-Thoflid Arne van Aalst.

Wat doe je als je een marathon, twee weken voor een 60 km. wedstrijd, gaat lopen. Juist dan loop je hem als training!! Afgesproken met Angeli dat we tussen de 5.00 en 5.30 min. Per km. zouden gaan lopen. Maar dat liep al snel anders want, wat doe je als er na de start een groep ontstaat die 4.40 min. Per km. loopt en daar achter loopt niemand, dan ga je toch met die groep, gewoon in dat tempo, mee. Het was ook wel nodig om in een groep te lopen want het woei behoorlijk. Bovendien was het best een gezellige groep, zo raakten we met enkele mannen aan de praat. Er waren er nog twee die ook voor de 60 van Texel aan het trainen waren. En een ander probeerde hier z'n honderd-zoveelste marathon te lopen. Weer een ander liep hier zijn eerste halve marathon, moet je ook zin in hebben, ik had geloof ik voor een wat landelijk bekendere Halve gekozen. Maar goed zo kwamen we gezellig pratend na 21 km. door in 1.40 uur. In de tweede ronde viel de groep helemaal uit elkaar, waardoor we ons eigen tempo konden gaan lopen. Nu kregen we wel wat meer last van de wind die ook wat harder was gaan waaien. Zonder veel moeite hielden we nog een tempo aan van 5.00 min. Per km. Eindtijd voor Angeli en mij 3.27.20 uur.

Eindconclusie: heerlijk gelopen, mooie tijd, geen spierpijn en een goed gevoel!!

IK BEN ER KLAAR VOOR!!!

Rob van Noordt

rob2
Gelezen: 1457 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 maart 2013 08:19

Komende trainingen

Op het programma staat:


Bekijk het schema