dinsdag, 12 juni 2012 19:52

De Maaslandloop was weer een groot succes!

Geschreven door Sandor Wols

Op 8 en 9 juni vond de 4e editie van de Maaslandloop plaats, een hardloopestafette van ruim 360 kilometer. Deze loop trekt door het rivierengebied van Nederland, door Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. De Maaslandloop wordt georganiseerd door Thof Running als onderdeel van Sport- en Spel. Het doel van de estafetteloop is om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Sukacita op Bali, gestart door de Maaslandse Mila van der Meer. Hier heeft de stichting een kenniscentrum opgericht om kennis over kinderen met een verstandelijke beperking te delen met de leerkrachten van de speciale scholen en de bevolking. Stichting Sukacita omhelst de gedachte: "Werken vanuit je hart naar het bereiken van idealen."

Dit jaar startte de Maaslandloop met 6 teams: Thof team B, Thof 360, Thof Snel en Wild, Team Albrandswaard, Team AWV en Team TVR. Alle teams hadden een gezamenlijk doel: geld binnenhalen voor Stichting Sukacita! Uiteraard streefde iedereen er ook naar de estafette uit te lopen.

Op vrijdagochtend om 07.00 uur vertrok het eerste team, Thof team B, vanaf het Maaslandse feestterrein van Sport en Spel. Het doel is dat iedereen op zaterdag om 16.00 uur weer op het feestterrein aankomt. De snellere teams konden daarom ook later vertrekken. De indeling van de estafetteloop mocht iedereen bepalen, maar bij nagenoeg elk team legde iedere loper telkens een afstand af van 1 kilometer, waarna hij/zij zijn opvolger aantikte en weer in het busje plaatsnam. De loper werd voor de veiligheid en voor de route aanduiding door een fietser begeleidt. Zo ging de cyclus ruim 360 kilometer door. Team TVR had de lat helemaal hoog gelegd: die ging de gehele afstand lopend en fietsend afleggen, zonder busje en dus ook zonder echte rust!

Het weer was goed, maar zowel op vrijdag als zaterdag blies er wel een zuidwestenwind van windkracht 6 (en soms veel meer) over het parcours. Vooral de lopers op de (zeer lange) Lekdijk hebben dat geweten. Daar nam de wind in kracht toe en regende het kort, maar zeer heftig. De lopers waren drijfnat en het tempo ging door de tegenwind enigszins omlaag!

Net voor het keerpunt in Wageningen had de organisatie een gezamenlijk en gerieflijk wisselpunt ingericht. Op een fraai landgoed, bij een ex-Maassluiser, kon iedereen met het zeer gevarieerde en overvloedige voedsel- en drankaanbod, de jacuzzi induiken en op krachten komen. Erg leuk was het ook om met de andere teams ervaringen uit te wisselen.

Het 'beklimmen' van de Grebbeberg was een ervaring. Enkele teams gingen per groep omhoog, om de samenhorigheid te onderstrepen. Na de Grebbeberg gaf de ondergaande zon nog een prachtig uitzicht over de Rijn en op de glooiende noordelijke oever van Rhenen. Op zulke momenten voel je je als loper enorm bevoorrecht! Daarna viel de duisternis snel. De meeste ploegen hadden langere, nachtelijke etappes van 40 km of meer ingelast, zodat de andere helft van het team kon rusten. De organisatie had een sporthal geregeld waar de teams konden overnachten. Kort slapen, dat wel.

Zaterdag was voor wat betreft het weer slechter. Er was minder zon en de wind was zelfs in kracht toegenomen. Dit gaf deze topprestatie echter wel een goed gevoel, vooral op de dammen en dijken moest je strijden voor je snelheid!

Eindelijk kon op zaterdagmiddag de huldiging op het feestterrein beginnen. Eén voor één werden de teams op het podium geroepen. De wind zorgde voor het team TVR wel voor problemen. Zonder de rustmomenten in een busje werden de triatleten erg vermoeid, waardoor zij later dan 16.00 uur het feestterrein opliepen. Uiteraard werd er voor hen ook een feestelijk moment ingelast. Hoogtepunt was de bekendmaking van het opgehaalde bedrag voor Stichting Sukacita: € 19.000 euro! Al met al was deze Maaslandloop een volwaardige estafetteloop die door de chauffeurs, fietsers, fysio's maar bovenal de lopers, glans kreeg. Thof Running wil bij deze ieder team ontzettend bedanken voor zijn buitengewone inzet voor stichting Sukacita. De Maaslandloop 2012 staat dan ook te boek als een topprestatie, gefeliciteerd!

Gelezen: 757 keer Laatst aangepast op zondag, 24 juni 2012 18:33

Komende trainingen

Op het programma staat:


Bekijk het schema