dinsdag, 27 maart 2012 16:52

Volmaakte rondingen

Geschreven door Paul de Koning
v.l.n.r: John, Paul, Marco, Co en Harry v.l.n.r: John, Paul, Marco, Co en Harry v.l.n.r: John, Paul, Marco, Co en Harry

Ze liggen al een winterlang te wachten. Te wachten op de wedstrijd, te wachten op mij en op vele anderen (11.799) ... de bochten van Zandvoort. Op 25 maart, de kortste dag van het jaar 2012 kwam aan dat wachten een einde tijdens de 5de Runner's World Zandvoort Circuit Run. Een zonovergoten event zou het worden, en dat werd het ook. Inmiddels al de tweede keer in mijn 'hardloopcarrière' neem ik deel aan deze massale run. In de aanloop naar de run droomde ik iedere nacht van een andere bocht. Heel wat te dromen over Tarzan, Gerlach, Hugenholtz, Slotemaker, Scheivlak, Masters, Wilgenhaege, Kumho, Audi-S en Arie Luyendijk. De Tarzanbocht is de eerste bocht na de start. Maar waarom heet deze bocht zo? De benaming van de "wereldberoemde" Tarzanbocht is afgeleid van de wals die men gebruikte om het hete asfalt van het Zandvoortse circuit plat te maken. Deze wals, Tarzan genaamd, is de echte naamgever van de Tarzan-bocht. Het meeste bekende verhaal echter is de mythe dat op de plaats waar tegenwoordig de Tarzanbocht ligt, vroeger "illegale" volkstuintjes waren die weg moesten voor de bouw van de Zandvoortse racepiste. Een man, bijgenaamd Tarzan vanwege zijn abnormaal grote postuur, wilde beslist niet dat zijn tuintje moest wijken voor de bouw van het circuit. Pas toen burgermeester Fenema hem beloofde dat de Tarzanbocht naar hem werd vernoemd koos de tuinder toch eieren voor z'n geld. Oké, nog een dan: Hugenholtz, was tussen 1949 en 1974 directeur van het circuit park. Een gave practical joke was dat hij relaties een fles rode wijn stuurde waarvan het etiket de naam Hugenholtzbocht droeg.

Het parcours is uitermate gevarieerd. Na 4 km raceparcours maken wij de gang naar Het strand, om precies bij 5 km het strand op te gaan in de zuidrichting, Wind in de rug, zon in het gezicht en de lucht van gebakken vis. Het 8 km punt ligt hemelsbreed het verst van de piste weg en ligt op de Paulus Boulevard. De menigte volgend en tussen een corridor van toeschouwende zonaanbidders worden wij terug geleid naar de finish. Wederom op het circuit, ter hoogte van de eretribune.

Normaliter loop ik zondag met Thoffers om mij voor te bereiden op de marathon van Rotterdam. Zo ook nu weer, kijk zelf maar.

Gelezen: 784 keer Laatst aangepast op dinsdag, 27 maart 2012 17:11

Komende trainingen

Op het programma staat:


Bekijk het schema