woensdag, 04 januari 2012 20:35

Veiligheidsaspecten bij het lopen

Geschreven door Sandor Wols

Veiligheidsaspecten bij het lopen

Veiligheid met hardlopen klinkt simpel, en dat is het ook voor een deel. Veiligheid is niet alleen een reflecterend hesje aantrekken. Veiligheid is een mentaliteit! Gebruik je gezonden verstand en als je het niet vertrouwd neem dan maatregelen.Veiligheid is niet te garanderen, maar door het naleven van een aantal uitgangspunten kun je het wel bevorderen.

Loop in een groep
Met een groepje lopers samen trainen heeft niet alleen zijn sociale voordelen, maar verhoogt ook de veiligheid. Als je bijvoorbeeld geblesseerd raakt, is er altijd iemand die een helpende hand kan bieden. Als je liever solo loopt overweeg dan om niet te ver van huis te lopen of loop in 'bewoond' gebied. Als er dan wat met je gebeurt, kun je hulp verwachten.

Ken je grenzen en luister naar je lichaam


Weg, trottoir of voetpad?
De volgende wettelijke verkeersregels gelden:
1. Voetgangers gebruiken het trottoir of voetpad.
2. Zij gebruiken het fietspad indien trottoir en voetpad ontbreken.
3. Zij gebruiken de berm of de uiterste zijde van de rijbaan indien ook fietspad ontbreekt.
4. De loper mag zelf bepalen aan welke kant hij loopt. Meest logisch is die kant te kiezen waar men het best zichtbaar is/je overzicht hebt.

Kies altijd een trottoir of fietspad boven de weg. Indien je geen keus hebt en op de weg moet lopen overdenk of het wel zonder risico kan. Ga je toch zorg ervoor dat je zoveel mogelijk zichtbaar bent voor de weggebruikers en dat je een goed overzicht hebt. Je mag tegenwoordig zelf kiezen om links of rechts van de weg te lopen. Bij grotere groepen wordt geadviseerd om bij afwezigheid van trottoir, voetpad en fietspad aan de rechterkant van de weg te lopen. Dit om het achterop komende verkeer beter de gelegenheid te geven veilig in te halen of te passeren. Bij kleine groepjes (± 4/5 personen) of wanneer men alleen loopt kan eventueel gekozen worden om aan de linkerkant van de weg te gaan lopen. Buiten de bebouwde kom kan het bij bepaalde situaties veiliger zijn om de linker weghelft op te zoeken, bijvoorbeeld bij een onoverzichtelijke bocht. Spreek af met de groepsleden dat de voorste leden waarschuwen bij gevaar van voren en de achterste lopers dit zelfde doen bij gevaar van achteren.

Ga, indien mogelijk, 2 aan 2 de weg op en indien deze te smal is achter elkaar. Meer dan twee lopers naast elkaar kan alleen in open terrein, zoals op brede bospaden of op het strand.

Maak je zelf zichtbaar
Zorg dat je gezien wordt. En dan in letterlijke zin, want daar begin je veiligheid. Misschien wel het belangrijkste aspect van hardlopen is je zichtbaarheid, vooral in de stad, maar ook op die 'landelijke' weggetjes! Zorg dat je in het donker, tijdens mist en (zware) regenval altijd zichtbaar bent en blijft! Check daarom voorafgaand aan het lopen of de verlichting het doet en of de batterijen niet (nagenoeg) leeg zijn.

Draag ook:
- reflecterende jack en/of hesje (meestal geel/groen of oranje van kleur voorzien van reflectiestrips).
- armbanden van reflectiemateriaal, eventueel voorzien van lampjes.
- lampjes speciaal gemaakt voor de hardloper (bijvoorkeur knipperend).
Het zijn investeringen van niets en ze zijn voor de veiligheid onontbeerlijk, bezuinig hier niet op!!

Bereikbaarheid
Ga je alleen lopen, zorg dat je in geval van een incident of calamiteit hulp in kan roepen. Neem daarom je mobiele telefoon mee. Zet ook in je mobiele telefoon een aantal nummers met de naam "ICE". ICE staat voor "In Case of Emergency" en de hulpdiensten zullen bij een incident in je mobiele telefoon zoeken naar deze ICE-nummers. ICE-nummers kunnen bijvoorbeeld je huis telefoonnummer zijn (ICE1), de mobiel van je partner (ICE2), opa en oma (ICE3), etc.

Identificatie
Teveel lopers hebben geen identificatie bij zich tijdens het hardlopen. Mocht onverhoopt iets overkomen, dan weet niemand wie de loper is/wie jij bent. Neem identificatie mee of laat een identificatieplaatje maken met gegevens als je naam, geboortedatum, bloedgroep, adres en telefoonnummer. Zoals de SOS-coin (http://www.soscoin.nl), SOS-armband (http://www.sosarmband.nl) of nametag (http://www.naamplaatje.nl). Is er een calamiteit of incident dat kunnen de hulpdiensten adequaat hulp bieden en weten familie te bereiken.

Route
Kijk goed uit waar je loopt, loop bij voorkeur een bekende verlichte route. Geef, als je alleen gaat lopen, aan je huisgenoten door welke route je gaat lopen.

Weer
Bekijk voor het lopen een website waarop het weer voor de komende periode staat, bijvoorbeeld weer.nl of Buienrader.nl. Een verfrissend buitje kan geen kwaad, maar als er onweer voorspeld is kan je beter niet gaan lopen. Gaat het toch overhoop onweren tijdens je tocht, zoek direct een schuilplaats.

Sociale veiligheid
Helaas komt er steeds meer voor dat een hardloper wordt lastig gevallen door o.a. 'hangjongeren'. Mijdt daarom slecht verlichte wegen en buurten, tunnels en 'hangplekken'. De sociale veiligheid kan je ook bevorderen door niet alleen te gaan lopen. Zie je een groep staan, pak dan voor de zekerheid een andere route.

Tips voor veilig hardlopen:
• Ga er ALTIJD van uit dat ze je niet zien lopen
• Gezien worden is belangrijk: Draag goede verlichting en reflecterende kleding of hesje). Draag verlichting en het liefst knipperend
• Loop bij voorkeur op het trottoir of fietspad. Kan dat niet dan over een goed verlichte weg.
• Houd je aan de verkeersregels, loop bijvoorbeeld niet door het rode verkeerslicht.
• Loop achter elkaar. Met zijn drieën naast elkaar is echt niet verantwoord.
• Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Bijvoorbeeld bij het oversteken bepaal je zelf of het veilig is en niet degene die roept dat het kan!
• Let op auto's met aanhangers. Niet meteen uit de berm terugspringen als je denkt dat de auto voorbij is.
• Links of rechts lopen: Loop je alleen: bepaal zelf de meest veilige situatie! Dikwijls is links lopen voor je gevoel veiliger omdat je tegenliggers ziet aankomen. In de groep met de LedsRunSafe: Op de weg: loop rechts. Je verlichting is zo goed dat je gezien wordt als een fietser. Door rechts te lopen raakt de automobilist niet in verwarring. Op voet of fietspad: loop bij voorkeur aan de linkse kant van de weg aan de rechter zijde van het pad. Je ziet tegenliggers aankomen.
• Luister naar de instructies van je trainer. Hij of zij is opgeleid om je goede adviezen te geven.
• Gebruik bij drukke en onveilige omstandigheden geen MP3-speler. In het donker kun je de MP3-speler beter thuis laten of zachter zetten. Omdat je minder ziet, heb je je gehoor hard nodig om medeweggebruikers op tijd op te merken.

Vul de poll in op deze site en kijk wat anderen ervan vinden.

Gelezen: 632 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 december 2017 15:31

Volgende trainingen


Bekijk het schema